pühapäev, 20. jaanuar 2019

RUKKILEIVAD

 RUKKILEIVAD



4-5sl juuretist
1 lkäesooja vett
1kg soovi korral linnasejahu või -ekstrakti

rukkijahu – lähtu pigem taina paksusest kui jahu kaalust, sest jahud on erinevad ja seovad erinevalt vedelikke
3-4tl soola
2 dlsuhkrut
jahvatatud koriandrit, köömneid, seemneid, kuivatatud puuvilju vm

Põneva ja meeldivalt magusa maitsega leiva saad siis, kui asendad osa rukkijahu kaerajahuga. Kaerajahu osakaal võiks olla kolmandik kuni neljandik rukkijahust. Klassikaline Saaremaa Borodino leib on tehtud koriandriga. Jahvatatud koriander koos magushaput maitset ning tumedust andva linnasejahuga annab tulemuseks üsna Borodino leiva sarnase tulemuse. Alati sobib lisada seemneid, pähkleid, kuivatatud puuvilju, kuivatatud ürte jne. Toitva leiva saad siis, kui lisad tainasse suitsuliha, juustu, aga ka küüslauku, praetud sibulat, eelnevalt pannil kergelt röstitud köömneid, kadakamarju, kuusevõrseid.




VALGE JUURETISEGA LEIB 
Valge leib tavalisest nisujahust.

















KODUNE SEPIK


Valmistatud tumedast kodus jahvatatud nisujahust.Taigen veidi ära
vajunud.Ahi küpsetas ebaühtlaselt..Maitelt hea eriti soojalt.