reede, 1. veebruar 2019

KOOGID



 PASHA
 
600 g Kohupiim
3 tk Munakollane
1 dl Suhkur
2 tl Vanill- või vanilliinsuhkur
100 g Või

Ühe sidruni mahl ja riivitud koor
1 dl hakitud pähklid
100 g Rosinad
2 dl Vahukoor
1 sl Suhkur
Pane rosinad leigesse vette likku. Pane või madalal kuumusel pliidile sulama. Kalla kohupiim kaussi ja sega ühtlaseks. Lisa munarebud, suhkur ja vanillsuhkur. Sega kohupiimamass ühtlaseks. Pese sidrun ja riivi koor kohupiima hulka. Pigista sinna ka terve sidruni mahl. Haki pähklid või mandlid suure noaga peenemaks.
Kurna rosinad, lisa koos hakitud pähklitega massile. Lisa segule sulatatud või Vahusta koor 1 sl suhkruga tugevaks vahuks. Sega vahukoor kohupiima hulka. Vala segu hõreda riidega (näiteks marliga) vooderdatud pasha vormi või sõelale, tõsta servad kohupiimale ning aseta peale vajutis. Tõsta vorm kaussi, kuhu saab valguda kohupiimamassist eralduv vedelik. Hoia pashat ööpäev külmkapis, eemalda seejärel vormist ning kaunista värskete puuviljadega või kompotiga.

NAPOLEONI KOOK

Isevalmistatud kiirlehttaigen neljas kihis,
kihtide vahel keedukreem. Peal kaunistuseks
lehttaigna puru.








ŠOKOLAADI TOORJUUSTU KOOK

Biskviittaigna põhjal ja šokolaadi toorjuustu
kreemiga suvine kook.



MOORAPEA KOOK



Biskviitkoogid: 100 g nisujahu
1 dl suhkrut
3 suurt muna
soovi korral essentsi
Võikreem: 3 sl tuhksuhkrut
100 g pehmet võid
2-3 sl suhkruga suhkruga kondenspiima
vanilliekstrakti


Vahele ja niisutamiseks. 3 sl magusat mahla
1-2 sl moosi
Šokolaadipumat: 150 g tuhksuhkrut
2 tl kakaopulbrit
2 sl vett

Biskviiditainast koogipõhjad: moorapeade valmistamisel tuleb eriti hoolikas olla muna vahustamisel. Siin peab soovitama munavalge ja -kollase eraldi vahustamist, muidu vajuvad koogipõhjad laiaks ja madalaks. Vahustatud munavalge peab olema tihe, kõva vaht. Biskviiditainast pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 6-7 cm läbimõõduga ümmargused koogipõhjad (20 tk, kasuta kondiitrikotti).
Küpseta ahjus helekollaseks, siis jahuta ja lase jahedas ruumis mõni tund seista.

Šokolaadipumat: sega tuhksuhkur ja kakaopulber veega, kuumuta pliidil kogu aeg segades, kuni pumat muutub hapukoorepaksuseks ja on tuline (50 C) - siis on pumat glasuurimiseks valmis.

Võikreemi jaoks sega kõik ained omavahel ühtlaseks.

Kookide kokkupanemine: aseta 10 biskviitkooki lauale, sile pind ülal. Niisuta mahlaga ja pane peale kuhjake võikreemi. Niisuta teised biskviitkoogid samuti ja vajuta kreemi peale. Lase kookidel külmas seista, et vahel olev võikreem kõveneks ja kaht koogipoolt hästi ühendaks.































MOORAPEAD


Eelmise retsepti järgi valmitatud väikesed koogid.


MARJAKOOK

Biskviit:2muna,1dl suhkrut,1dl kartulijahu,0,5tl küpsetuspulbrit

Täidis:1 pakk vahukoort(250ml),400g kohupiimapastat,2dl külmutatud vaariakaid,2dl suhkrut,2spl zhelatiini

Kate: 2dl külmutatud vaarikaid, 2dl punast mahla, 1spl zhelatiini

Biskviidi jaoks vahusta munad suhkuga,sõelu hulka jahu ja küpsetuspulber.Kata 26cm läbimõõduga vormi põhi küpsetuspaberiga,vala biskviidisegu vormi ja küpseta 200C juures 10 minutit.Katsu tikuga,kas kook on küps.Lase valmis biskviidil vormis veidi jahtuda.Paisuta täidise zhelatiin 1dl veega ja sulata pidevalt segades nõrgal kuumusel.Kui marjad on veidi sulanud,purusta need suhkruga sauseguri abil või kombainis.Vahusta koor,sega kohupiima ja marjaseguga.Nirista pidevalt segades täidise hulka veidi jahtunud zhelatiin.Vala täidis vormi jahtunud biskviidile ja pane vähemalt paariks tunniks külmkappi tarretuma.Paisuta katte zhelatiin mahlas ja sulata nõrgal kuumusel.Jahuta.Kata tort marjadega ning nirista peale jahtunud mahlasegu.Pane veel tunniks või järgmise päevani külmkappi tarretuma.


TEEKOOK

Tainas: 3 dl piima
30-35 g pärmi
1 muna
75-100 g suhkrut
0.5 tl soola
1 tl peenestatud kardemoni või 0.5 sidruni riivitud koor
75-100 g võid
400-450 g nisujahu
Sõmer kate: 100 g nisujahu
3 sl suhkrut
50-60 g võid
2 sl hakitud mandleid või pähkleid
1 tl kaneeli soovi korral
Määrimiseks: munavalget või muna

Valmista eelkergitusega pärmitainas. Vedelda pärm leiges piimas või hõõru enne piimaga segamist 1 tl suhkruga vedelaks. Lisa umbes pool jahukogusest ja lase kerkida.
Vahusta pehme või ja muna suhkruga, lisa maitseained. Sega muna-võivaht eeltainasse, lisa sool, ülejäänud jahu ja klopi puulusikaga, kuni tekivad õhumullikesed ja tainas hakkab kausi küljest lahti lööma.
Pane tainas võitatud plaadile, aja märja käega ühtlaselt laiali ja lase kerkida.
Vahepeal valmista sõmer kate. Haki ained tainalaual segamini ja hõõru käte vahel tombuliseks puruks.
Määri kerkinud tainas ettevaatlikult muna(valge)ga, puista üle sõmera kattega ja küpseta keskmise kuumusega ahjus helepruuniks.
Pärast küpsetamist libista sai plaadilt tainalauale ja kata rätikuga.
Jahtunud sai lõika neljakandilisteks tükkideks.

TEEKOOK:
Lõika jahtunud plaadisai pika terava noaga kaheks kihiks. Alumisele poolele määri piima-vanillikreemi või võikreemi, kata pealmise poolega ja lõika neljakandilisteks tükkideks.

BRITA KOOK

Põhi:
  • 3 suurt munakollast (parima tulemuse saad talumunadega)
  • 1 suur muna
  • 1 dl suhkrut
  • 150 g võid (82%, näiteks Valio, President, Alma või Saaremaa võid)
  • 2,5 dl jahu (näiteks Sunnuntai)
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 tl küpsetuspulbrit
Besseekiht:
  • 3 suurt munavalget
  • 1,5 dl (peenemateralist) suhkrut
  • 1 dl mandlilaaste
Täidis:
  • 2,5 dl vahukoort
  • 0,5 dl suhkrut
  • 200 g vaarikaid
Enne, kui asud mikserdama, mõõda valmis kogused (sh sega jahu küpsetuspulbriga) nii põhja kui beseekihi tarvis.
Sulata või ja jäta jahtuma. Eralda kolmel munal kollased ja -valged.
Mikserda munakollased, terve muna ja suhkur helekollaseks vahuks. Peata mikser ja lisa käsitsi segades või ning jahu-küpsetuspulbri segu. Sega korralikult läbi ning määri  tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Beseemassiks mikserda munavalged. Alusta madalal kiirusel ja kui vaht on juba kohev, kuid veel pehme, suurenda kiirust ning lisa järk-järgult suhkur. Jätka mikserdamist kuni tunned, et mass on muutunud tihkeks ja mikseril on seda raske töödelda.
Jaga mass lusika abil kuhjakestena tainale ja silu ühtlaseks kihiks. Raputa peale mandlilaastud ja küpseta alumisel siinil 175-kraadises ahjus ca 20 minutit. Kui kook ei ole näpuga katsudes pealt krõbe, küpseta edasi.
Tõsta restile jahtuma. Lõika täiesti jahtunud kook pooleks ning kata üks pool suhkruga vahustatud vahukoore ja marjadega. Tõsta teine koogipoolik peale.







KOHUPIIMA PURUKOOK


Mahlane puru taignast kohupiima täidisega
kook.










VAHUKOOREKOOK
 

Šokolaadi biskviidil vahukoorega kihitatud ja kaunistatud.













PIPARKOOGITAIGNAL KOOK

Põhjadeks on kolm või neli õhukeseks rullitud
piparkoogitaigna põhja. Kreemiks kihtide vahel
hapukoore kreem ja mustikad.













Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar