reede, 1. veebruar 2019

KÜPSISED

KAERAHELBE KÜPSISED 
  • 500gkaerahelbeid
  • 4muna
  • 150gsuhkrut
  • 150gsulatatud võid
  • 1tlvanilliekstrakti

Valmistamine:

Vahusta munad suhkruga ja maitsesta vanilliekstraktiga. Lisa sulavõi ja kaerahelbed. Sega omavahel korralikult läbi.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta supilusikaga kuhjad ahjuplaadile ning küpseta 180kraadises ahjus umbes 12 minutit, kuni küpsised on helepruunid.

 PEEDI-TATRA MUFFINID



300 g Keedetud ja peenelt riivitud peet
2 tk Muna
2 dl Tume toorroosuhkur
100 g Oliivi- või Kreeka pähkli õli
0.5 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
3 dl Tatrajahu
2 tl Küpsetuspulber
3 spl Mõrukakao
100 g Tume mõrušokolaad (70%)
1 dl Hakitud Kreeka pähklid

1. Vispelda toasoojad munad suhkruga lahti, lisa õli, sidrunist pressitud mahl ja riivitud peet. Sega omavahel küpsetuspulber, kakao ja jahu, lisa muna-peedisegu hulka. Sega ühtlaseks tainaks.

2. Haki šokolaad ja lisa koos Kreeka pähklitega taina hulka. Jaota tainas muffinivormidega vooderdatud muffinipanni pesadesse ja küpseta 175 kraadi juures 20–25 minutit või kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks.




 KAERAHELBE PLAADI KÜPSIS
 


 Plaadiküpsis kaerahelvestega soojalt tuleb lõigata,
muidu läheb liiga kõvaks.


















 PIPARKOOGID

  
Sulata suhkur ja pruunista paksupõhjalises potis või pannil. Ära suhkrut sulamise alguses sega, muidu läheb see tükki, samuti jälgi pliidi temperatuuri, sest karamell ei tohiks suitsema hakata.
Võta nõu tulelt ja lisa vähehaaval (!) keev vesi. Ole ettevaatlik, sest kuum karamell hakkab mullitama ja pritsima. Kasuta segamiseks pika varrega puulusikat vms. Lisa või ja maitseained, keeda vaikselt paar minutit. Jahuta.
Lisa äädikas, hapukoor ja muna, sega. Viimaks kalla hulka soola ja soodaga segatud jahu. Mikserda või sõtku kokku tainas. Tõsta see küpsetuspaberile, paki kokku, mässi kilekoti sisse ja pane külma. Tainas jääb suhteliselt pehme, aga külmikus seistes muutub parajalt rullitavaks.
Piparkoogid küpseta 185-kraadises ahjus ca 10-12 minutit.




MUFFINID

100 gr. võid
2 dl. suhkrut
2 muna
1 dl. hapukoort
3 dl. jahu
2tl. küpsetuspulbrit

Või ja suhkur vahustada, lisada munad ja hapukoor. Lõpuks jahu kuhu on sisse segatud küpsetuspulber.

Tulevad pehmed ja mahlased muffinid. Soovi korral võib lisada veel marju või rosinaid.

PÄHKLI-ŠOKOLAADIKÜPSISED

Krõbedad pähklised küpsised šokolaaditükkidega.
  • 2,5 dl nisujahu
  • 0,5 tl soodat
  • 0,5 tl soola
  • 50 g Kreeka pähkleid
  • 50 g pekanipähkleid
  • 125 g toasooja võid
  • 3 dl pruuni suhkrut
  • 1 tl vanillipastat
  • 1 suur muna
  • 150 g šokolaadinööpe, 70% kakaosisaldusega
Rösti pähkleid 175-kraadises ahjus umbes 10 minutit. Lase jahtuda. Sega jahu sooda ja soolaga. Vahusta või suhkruga. Lisa ükshaaval munad, vahusta segu pärast iga muna lisamist.
Lisa jahusegu ja vahusta aeglasel kiirusel läbi. Sega hulka jämedalt hakitud pähklid ja šokolaad. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes 15 tainapalli, jättes piisavad vahed, sest küpsised valguvad ahjus pisut laiali. Küpseta 175 kraadises ahjus 15 minutit.

KEVADLILLE KÜPSISED


  • 1 dl suhkrut
  • 150 g võid
  • 1 muna
  • 5 tl kohvilikööri
  • 250 g jahu
  • vaniljesuhkrut
  • kaunistuseks šokolaadi
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa toasoe muna ja liköör ning vahusta veel. Lõpuks sega hulka jahu. Pritsi tainast plaadile tähekujulised küpsised.
Küpseta 200 kraadi juures 10-12 minutit.
Tükkideks murtud šokoaad pane kilekotti, seo sõlm peale ja pane sooja vette sulama. Jahtunud küspsised kaunista sulašokolaadiga. Sellest kogusest saab 2 plaaditäit küpsiseid.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar